Dick van Altena

16 juli 2019 Dick van Altena
Singer-songwriter DICK van ALTENA 

Dick van Altena is geboren in 1957 in Oosterhout, in het hartje van de Over-Betuwe in Gelderland. Inmiddels vinden bijna 1.100 liedjes daar hun oorsprong.

Van 1977 tot eind 2005 is hij hét gezicht en vooral hét geluid van country band (The) Major Dundee (Band) (‘The Longer The Distance’). 
Henk Wijngaard, Mooi Wark, Toni Willé (‘Pussycat’), De Sjonnies, Saskia & Serge en vele, vele anderen nemen songs op van de schrijver van Altena die zich inmiddels ook als gerenommeerd producer laat gelden met een pure en volstrekt eigen sound.

Dicks optredens spelen zich af in theatersetting met in het spotlicht de man, zijn gitaar en zijn liedjes. Hij beperkt zich daarbij niet alleen tot het Nederlands- en Engelstalige repertoire, dat geldt ook voor zijn CD’s.

Eind 2002 ziet namelijk het prachtige Moan bove de Betuwe  het levenslicht, Dick schrijft en zingt voor het eerst liedjes over ‘zijn’ Betuwe en de mensen die er wonen, in zijn eigen streektaal, het Overbetuws. Er zijn eveneens loftuitingen voor de opvolgers zoals zijn meest recente dialectalbum Zúút.

In 2014 verrast Dick van Altena met het indrukwekkende Novemberwind, zijn eerste Nederlandstalige album sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Veel tracks, zoals ‘Die arm om mijn schouder’, raken de mensen in het hart en dreigen klassiekers te worden.

Dat hij zijn (country) verleden niet verloochent blijkt wel uit het feit dat in 2015 de her-release plaatsvindt van de CD Flowers from the moon, het country album (uit 2012) verschijnt tevens op LP! Daarbij maakt Dick deel uit van het zeer succesvolle en onderscheiden muziektheaterprogramma Back to the country  dat tot ver in 2016 geprogrammeerd staat in de diverse zalen en schouwburgen en op festivals in binnen- én buitenland.

Dick van Altena ziet Kris Kristofferson als zijn grote inspirator maar spiegelt zich het liefst aan Shel Silverstein, een schrijver die poëzie (‘Time’), humor (‘A boy named Sue’) en smartlapperij (‘Sylvia’s mother’) in zijn liedjes verwerkte. Of zoals voetbaljournalist én muziekkenner Johan Derksen het omschrijft: ‘Dick beheerst het hele muziekspectrum’. In april 2014 wijdt RTL7 een heel uur aan van Altena in ‘Derksen on the road’. Derksen noemt Dick de beste country singer-songwriter van Nederland, waarvan akte.  

Foto: Ridder

http://www.dickvanaltena.com/